Olen jo vuosia valmistanut pääsiäiseksi pashaa ja kulitsaa tätini hyväksi havaituilla ohjeilla. Tänä vuonna päätin poiketa totutusta ja vähän muokata reseptejä.

Pasha on rahkasta valmistettava jälkiruoka, joka kuuluu ortodoksien, ja erityisesti venäläisten pääsiäisperinteeseen. Sana ’Pasha’ tulee venäjän kielen pääsiäistä tarkoittavasta sanasta.

Olen yleensä käyttänyt pashan valmistukseen maustamatonta maitorahkaa, mutta nyt kokeilin käyttää sitruunarahkaa. Jätin myös pähkinä/ mantelirouheen pois allergioiden vuoksi. Pasha on nyt valumassa jääkaapissa. Huomenna nähdään, miten onnistuin.

Pashan valmistusta.

 

Kulitsan reseptiin tein vähän enemmän muutoksia. Päätin kokeilla valmistusta gluteenittomana. Myös tästä reseptistä jätin mantelit ja pähkinät pois.

Kulitsa on pashan tavoin kotoisin Venäjältä ja kuuluu myöskin ortodoksiseen pääsiäisperinteeseen. Kulitsa on hiivataikinasta leivottu pääsiäispulla. Sen päälle taiteillaan taikinasta kyrilliset kirjaimet XB (Kristus on ylösnoussut) sekä se koristellaan rusinoilla (ja manteleilla). Ne ovat kärsimyksen vertauskuva. Kulitsaa nautitaan pashan kanssa.

Gluteenittoman kulitsan valmistusta.

 

Pääsiäispäivän jälkiruoka valmiina

Gluteenittomasta kulitsasta tuli oikein mehevä ja hyvän makuinen. Pasha ei rahkan vaihtamisesta sitruunarahkaan ollut moksiskaan, vaan siitä tuli oikein raikkaan makuinen, ei liian makea. Alla vielä lupaamani reseptit:

Pasha ja kulitsa katettuna pöytään.

Iloista pääsiäisen aikaa Sinulle,

-Johanna